l’Arbir’i ficu è spasu ppe tutt’a Calabrija, e li frutti sua su stati cunzsiderat’i sempri cum’u mangiaru di poveri, pecchi frischi a ‘stata o siccat’u viernu, anu sfamatu i populazijoni cchiu poviri. U fierru, u putassiu, i fibri, a vitamina A e C, ca n’annucimu quannu ni mangiamu i fichi, su essenzijali e benefichi ppe lu corpu nuostru, beneficiji ca s’arraddoppiunu quannu i fichi su siccati. U viernu , mbr’usempiju, ogni calabrisu tene la pruvvista i fichi siccati, a crucetti e a camastri, e pizzicannuci ogne jiurnu, sinni piglijunu li sani caluriji.
I Fratelli Marano, ormaji è di tri generazijoni ca su appassionat’alli fichi e, a bonu cuntu, nessunu megl’i loru ni po cuntari da lavurazijona e di proprijetà i su fruttu ccussì nobilu.
Cchid’è ca distingue lu ficu i l’atri cosi duci? Pecchì si sceglie?
Pecchì u ficu è nu prodottu artigianalu, fatt’a manu, naturalu e senz’u glutine. È nu prodottu di tradizijon’antica, rispettann’i ricetti i l’antenati. Ma puru cu proposti cchiu moderni, capac’i soddisfari ognie gustu i d’ognie palatu. E pu, è unu di prodotti cchiu tipici da Calabrija e rappresente n’eccellenza da terra nostra generusa.
È daveru ch’i fichi su na bumma calorica?
I fichi su frutt’assaji duci, ccu n’avutu contenutu zuccherinu m’alla ‘mmersa i quantu si penzse, su assaji menu calorici, rispett’ad atri frutti, cumu l’uva e li mannarini e tra tutt’i frutti su cunzsiderati di nu contenutu caloricu mediu.
A confront’alli snecchi o i merendin’industrijali, tenunu men’ i da metà di calurji, pecchi i fichi su naturali, su senza coloranti né conzserbanti, senza grassi ed’uogli vegetali… A bonu cuntu un zsu na bumma calorica, ma n’alimentu sanu riccu di proprijetà nutritive.
Dicianillu, quali?
I fichi, specialmenti chilli siccati, tenunu nu fortu valuru nutritivu e rappresentunu na font’importanta d’energija. Un tenunu né grassu, né colistirolu, né sodiju,e abbunnunu i fibra solubila.
Su mportant’intr’alimentazijona di guagliunielli, d’anzijani, di fimmini ‘ncinti e di sportivi, pecchi apportunu s’energiji e tenunu assaji fibri. Sa carrich’energetica straordinarij’ aiut’a superar’ognie condizijona d’affiaccamijentu fisicu e mentalu.
PPe chissu i popolazijoni du Mediterraniju u cunzsumunu i migliar’i d’anni e lu cunzsidirunu n’alimentu energeticu e nutrijentu. Ppe mia u ficu è lu sneccu du Mediterraniju, i migliar’i d’anni. U fic’aijut’a digeriri, pecchi tene l’enzimi c’ajutunu ad assimilar’i cibariji; e cunzsideratu ch’è chjinu i putassiu, fierru e calciju, aggiov’all’ossa, alli dijenti, all’uocchiji e alla pella. U ficu è l’amicu du coru pecchi ten’assaji polifenoli ca su antossidanti naturali.
Ancunu buonu cunzsigliu pe assapurari miegliu i prodotti Marano?
I prodotti nuostri, sigl’ i fichi tradizijonali ch’ i fichi cuverut’ i ciucculata sull’idejali ppe ognie mumentu da jurnata: a matina, ppe colazijona salutara ed energetica; i menz’jiuorn’avanti o cumu nu ‘nganna fama ppe tutti l’uri du jiuornu cumu nu durciu o cumu nu fruttu; dopp’ognie pastu, spusannusi a meraviglia ccu nu liquoru, nu vinu passitu o puru nu buonu rum o cognac.
A scelta è varija e varijegata!
I prodotti nuostri supirunu cchiu di trenta varietà, tutt’a bas’i ficu. A passiona è tanta ppe su fruttu straordinariju ca ni c’appricamu sempri ccu impegniu ppe circar’i sperimentari ricetti novi ca ponu conquistar’u cor’e lu palatu i china s’accatte. A linea comunque è destinata a crisciri ancora